Obeležavanje: Svetski dan hrane – 16 oktobar 2020 godine

OKTOBAR MESEC PRAVILNE ISHRANE „GAJI, HRANI, PODRŽAVAJ SVI ZAJEDNO NAŠE AKCIJE NAŠA BUDUĆNOST“

Ovogodišnje obeležavanje ovih datuma sprovodi se u drugačijem uslovima na problem prisutne pandemije covid-19 i njenim posledicama. Ono što je posebno važno i očuvanje pristupa zdravstveno bezbednoj hrani i ovom trenutku je istovremeno važno obezbediti podršku herojima hrane-poljoprivrednicima i svim zaposlenima u lancu proizvodnje hrane koji omogućavaju bezbedan put hrane od njive do trpeze.
Ne sme da se zaboraviti da preko 2 milijarde ljudi nema pristup dovoljnoj količine zdravstveno bezbedne hrane. Očekuje se da će do 2050 godine broj biti 10 milijardi ljudi. Treba naglasiti da pandemija covid-19 povećava broj gladnih. Neuhranjenost (uključujući pothranjenost i nedostatak mikronutrijenata) kao i prekomerna uhranjenost i gojaznost utiče na globalnu ekonomiju u proseku 3,5 miliona Američkih dolara godišnje.
Svetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost u cilju pomoći svima, a posebno najugroženijim populacijama da se oporave od krize, omogući da zdravstveno bezbedna hrana bude dostupna svima, kao i da se obezbedi dostojanstveni život radnicima zaposleni u proizvodnji hrane. Zašto je pravilna ishrana važna: hraniti se pravilno znati obezbediti telu sve potrebne hranljive i zaštitne materije za optimalan rad svih ćelija i tkiva, kao i dobru zaštitu od infekcija. Koliko je pravilna ishrana važna govore podaci o brojnim bolestima koje su posledice nepravilne ishrane. Gojaznost, povišeni krvni pritisak, povišene vrednosti šećera u krvi, povišena vrednost masnoće u krvi samo su neke od brojnih poremećaja zdravlja.
PORUKA: Koliko vodimo računa o ishrani i zdravlju, toliko će nas i zdravlje služiti.

                                                                                    PATRONAŽNA SLUŽBA