HIGIJENA

HIGIJENA HRANE

Higijenski neispravne su sve namirnice koje su zagadene: – bakterijama,
– parazitima,
– hemijskim materijama (pesticidi, metali, konzervansi),
– otrovnim materijama biljnog (gljive) ili životinjskog (neke ribe, školjke) porekla.

Higijenski neispravne su sve namirnice ako su im izmenjeni: sastav, ukus, miris, izgled, i ako su ozraceni iznad dozvoljene granice.
Higijenski neispravne su i sve namirnice kojima je istekao rok trajanja, i ne smeju se koristiti u ishrani pre ponovne kontrole kvaliteta.

Pravilan transport i skladištenje hrane

– Pri transportu namirnica treba voditi racuna o cistoci i, eventualno, o preporucenoj temperaturi.
– Namirnice se cuvaju na cistom mestu, pokrivene radi zaštite od muva, insekata i glodara. Kada je to moguce, koristiti hermeticki zatvorene posude, frižidere i zamrzivace. Ostavu i druga mesta za skladištenje namirnica treba zaštiti od insekata,glodara i drgih životinja.
– Temperatura u skladištu ne sme da prede 15 stepeni Celzijusa, prostorija ne sme da bude vlažna i treba je redovno provetravati.
– Kucna dezinfekciona sredstva, insekticide, konzervanse, varikinu, esenciju, lekove i druga hemijska sredstva treba cuvati daleko od hrane i na mestu koje je nedostupno deci.

Pravilna priprema hrane

– Pre i posle rukovanja hranom treba oprati ruke.
– Sirovu hranu treba pre upotrebe dobro oprati.
– Meso treba potpuno skuvati (kuvanjem na 100 stepeni 2 sata), vodeci racuna da se hranljivi sastojci sacuvaju. Nakon kuvanja hranu treba pojesti što pre, jer toplota pogoduje razmnožavanju infektivnih agenasa.
– Ako skuvana hrana treba da se cuva duže od 5 sati, treba je držati ili na visokoj (preko 60 stepeni C ) ili niskoj (- 10 stepeni C) temperaturi. Ranije skuvanu hranu pre upotrebe treba podgrejati na visokoj temperaturi do pojave mehurica.
– Radne površine na kojima se hrana priprema treba redovno dezinfikovati.

Redovna kontrola ispravnosti hrane

U domacinstvu treba redovno kontrolisati:
– rok trajanja,
– izgled,
– miris,
– ukus uskladištene hrane.

Neispravne namernice treba odmah odstraniti.
HIGIJENA VODE
– Danas u svetu zbog upotrebe higijenski neispravne vode godišnje oboli preko 500 miliona ljudi, a umre oko 10 miliona.
– Najsigurniji nacin obezbedenja higijenski ispravne vode za pice je preko gradskog, odnosno seoskog vodovoda, a gde to nije moguce, iz objekata za lokalno vodosnabdevanje (bunari, izvori i cisterne)
– Kontrolu ispravnosti vode za pice radi Zavod za javno zdravlje. U slucaju mikrobiološke ili hemijske neispravnosti vode za pice neophodna je asanacija vodnog objekta i sprovodenje mera za popravku kvaliteta vode.

Ukoliko voda za pice ne potice iz vodovoda ili njena ispravnost nije sigurna, preporucuje se:

– zaštita izvora vode
– održavanje cistoce sudova
– prokuvavanje vode

Zaštita izvora
Bunar ili drugi izvor vode treba pokriti.
Treba zabraniti uriniranje i defeciranje u blizini izvora, kao i blizu vodnih tokova.
Životinje držati dalje od izvora.
Održavanje cistoce sudova
Sudove za zahvatanje i cuvanje vode treba redovno prati i održavati u cistom stanju.
Vodu treba zahvatati kutlacom ili cašom sa drškom, vodeci racuna da ruka ne dodirne vodu.
Zabranjeno je piti direktno iz posude u kojoj se voda cuva.
Sud se pokriva cistom krpom ili poklopcem.
Prokuvavanje vode

Ukoliko niste sigurni u ispravnost vode, ona se može prokuvati.
HIGIJENA I ODSTRANJIVANJE OTPADNIH MATERIJA

Najsigurnije je uklanjanjanje otpadnih voda putem kanalizacije!
Neadekvatno uklanjanje otpadnih materija putem septickih jama ili nužnika može biti potencijalni izvor zagadenja, tako da se predlažu sledece mere zactite:
Pravilna izgradnja nužnika i septicke jame
– Nužnik i septicka jama izgraduju se nizvodno od stambenog objekta (15 do 20 metara) i 20 do 50 metara od objekta za snabdevanje vodom.
– Septicke jame, kao i nužnici, mogu biti vodonepropusne ili propusne.
– Daleko je pogodnija gradnja vodonepropusnih jama (grade se od betona i prazne se po punjenju) i nužnika (dvokomorna jama).
– U našim uslovima septicke jame i nužnici u velikoj meri se grade tako da propuštaju otpadne materije u okolinu, što ugrožava bezbednost i okoline i stanovništva koje na taj nacin otklanja otpadne materije.
– Potrebno je redovno pražnjenje septicke jame.

Odžavanje licne higijene
Po obavljenoj nuždi, obavezno oprati ruke!
NAJVAŽNIJA I UJEDNO NAJJEDNOSTAVNIJA MERA LICNE HIGIJENE U SPRECAVANJU BOLESTI JE PRANJ E RUKU. RUKE TREBA PRATI SAPUNOM I VODOM PRE I POSLE: – RUKOVANJA HRANOM – VRŠENJA NUŽDE – DODIRIVANJA ŽIVOTINJA